banner163

PCR testi nasıl yapılır, PCR testi için randevu gerekli mi?

Aşı olmamış vatandaşlara PCR testi zorunluluğu başlıyor... PCR testi nasıl yapılır? PCR testi için randevu gerekli mi? işte detaylar...

SAĞLIK 06.09.2021, 21:15 06.09.2021, 22:00
PCR testi nasıl yapılır, PCR testi için randevu gerekli mi?

İçişleri Bakanlığı’nın “Bazı Faaliyetler İçin PCR Testi Zorunluluğu” konulu genelgesi uyarınca, bugünden itibaren konser, sinema ve tiyatro gibi etkinliklere katılmak ve şehirler arası toplu ulaşım araçlarıyla seyahat için HES kodu üzerinden kişilerin aşılı, geçirilmiş hastalık veya azami 48 saat önce yapılmış negatif PCR testi sorgulaması yapılacak. Peki, PCR testi nasıl yapılır? PCR testi için randevu gerekir mi? 

Test sonucu yoksa giriş yapılmayacak

Covid-19 önlemleri kapsamında, toplu ortamlarda bulunacaklar ve şehirlerarası seyahate çıkacaklar ve aşısı olmayan işçiler için "negatif PCR testi" sunma zorunluluğu uygulanacak. İçişleri Bakanlığı'nın 20 Ağustos 2021'de valiliklere gönderdiği “Bazı Faaliyetler İçin PCR Testi Zorunluluğu” konulu genelgeye göre, işletmeciler tarafından bu alanlara girişte HES kodu üzerinden kişilerin aşılı/geçirilmiş hastalık (Covid-19 hastalığı sonrası bilimsel olarak bağışık kabul edilen süreye göre) veya azami 48 saat önce yapılmış negatif PCR testi sorgulaması yapabilecekler. Kişi hastalığı geçirmemiş, aşılı değil veya negatif PCR testi yok ise giriş yapmasına müsaade edilmeyecek.

PCR testi nasıl yapılır? 

Hastanın burnundan ve boğazından özel çubuklarla sürüntü yöntemi ile örnek alınır. Alınan sürüntü örnekleri virüs taşıma ortamı olarak da bilinen özel sıvılar içerisinde testin yapılacağı yetkili laboratuvara ulaştırılır. Örnekler PCR yöntemiyle incelenir ve sonuç raporu oluşturulur. Antikor testi kişinin daha önce enfeksiyonu geçirip geçirmediğini ve virüse karşı bağışıklık kazanıp kazanılmadığını tanımlamaya yöneliktir.

PCR testi için randevu gerekli mi?

Devlet hastanelerinde ücretsiz olarak yapılacak olan PCR testi için randevuya ihtiyaç olmayacak.

PCR testi ücretli mi?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, zorunlu tutulacak PCR testlerinin devlet ve üniversite hastanelerinde ücretsiz yapılacağını ifade etti.

Ücret iadesi yok

Hastalığı geçirmemiş ve aşı olmamış ya da belirtilen şartlarda PCR testi bulunmayanların etkinliklere katılımına ve şehirler arası seyahatlerine izin verilmeyecek. Yüksek Hızlı Tren kontrol noktaları ile trenlerde yapılacak kontrol esnasında gerekli belgeleri ibraz edemeyen yolcular, trenin durduğu ilk istasyonda indirilecek ve kendilerine bilet ücretleri iade edilmeyecek.Havalimanlarında Sağlık Bakanlığı’nca yapılan PCR testi uygulaması da devam edecek. İsteyen yolcular burada PCR testi yaptırabilecek. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı da saha kontrollerinin devam edeceğini, yolcu taşıyan otobüslerin sıkı bir şekilde denetleneceğini duyurdu.

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@