NASA açıkladı: 50'den fazla 'süper metan yayıcı' bölge var

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), dünya çapında benzeri görülmemiş seviyelerde atmosfere metan pompalayan 50'den fazla "süper yayıcı'" bölge belirledi.

BİLİM 27.10.2022, 14:59 27.10.2022, 15:21
NASA açıkladı: 50'den fazla 'süper metan yayıcı' bölge var

NASA'nın açıklamasına göre, Dünya Yüzeyi Mineral Toz Kaynak Araştırması'nın (EMIT) temmuzda Uluslararası Uzay İstasyonuna üs kurmasından bu yana Güneybatı ABD, Orta Asya ve Orta Doğu'da "süper yayıcılar" tespit edildi.

NASA Başkanı Bill Nelson, "Metan gazı emisyonlarını dizginlemek, küresel ısınmayı sınırlamanın anahtarıdır. Bu heyecan verici yeni gelişme, araştırmacıların yalnızca metan sızıntılarının nereden geldiğini daha iyi belirlemesine yardımcı olmanın yanı sıra onların hızlı şekilde nasıl ele alınabilecekleri konusunda fikir veriyor." dedi.

Nelson, araştırmanın EMIT'in güçlü sera gazını tespit etmek ve onu kaynağında durdurmak için "kritik bir araç" olduğunu kanıtladığını belirtti.

"Süper yayıcılar"; fosil yakıt, atık veya tarım sektörlerinde yüksek oranlarda metan yayan tesisler, ekipman ve diğer altyapılardan oluşuyor.

Metan Gazı (CH4) nedir?

Metan gazı karbon ve 4 hidrojen atomu olan bir bileşiktir. Normal basınç ve sıcaklıkta gaz halinde bulunabilmektedir.

Kokusuz olan bu gaz doğal bir gazın bileşimidir ve önemli yakıtlardan birisidir.

Metan Gazı nasıl oluşur?

Metan gazı karbon ve 4 hidrojenin birleşmesi ile oluşmaktadır. Bunlar dışında metan gazı üretimi de söz konusudur.

Hayvan atıklarının hammadde hale getirilip anaerobik çürütücü bakteriler ile dermantöre sokulur ve metan gazı ortaya çıkar.

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@