banner163

Bilecik Belediyesi kaş yapayım derken göz çıkardı!

CHP’li Bilecik Belediyesi’nin Atatürk Parkı’na geçtiğimiz aylarda ayı heykeli koyması tartışma konusu olmuş çok eleştirilmişti. Şimdi de hayvan sevgisine dikkat çekmek için Atatürk’ün ve ünlü köpeği Foks’un heykelini yaptırdı… Ama bu da tepki çekti. Çünkü kaynaklara göre Foks, Atatürk’ün elini ısırdığı için itlaf edilen köpek olarak da biliniyor…

HAYAT 24.02.2021, 11:31 24.02.2021, 11:43
Bilecik Belediyesi kaş yapayım derken göz çıkardı!

CHP’li Bilecik Belediyesi’nin Atatürk Parkı’na geçtiğimiz aylarda ayı heykeli koyması tartışma konusu olmuş çok eleştirilmişti. Bilecik Belediyesi tarafından Atatürk Parkı’nda Atatürk heykelinin açılışı yapıldı, Atatürk’ün yanında Atatürk’ün ünlü köpeği Foks’un heykeli de konuldu.

Hayvan sevgisine dikkat çekmek için yaptılar ama…  

Belediye Başkanı Semih Şahin, açılışta, çocuklar ve vatandaşlarımız için hayvan sevgisine dikkat çekmek ve parka renk katmak amacıyla güzel bir çalışma yapıldığını belirterek, “Atatürk Parkımızın ikinci heykelini yaptık. Özellikle pandemi dönemi olmak üzere her zaman sokak hayvanlarımız için elimizden gelen çabayı göstererek onları aç ve susuz bırakmadık. Bu anlamda öncelikle Veteriner İşleri Müdürlüğümüz çalışanlarına teşekkür ediyorum. Salgın döneminde yaklaşık 3 ton mama dağıtık. 60 kedi, 60 da köpek kulübesi yaptırdık. Bunlar barınağımız dışındaki çalışmalarımız. Bununla birlikte Atatürk’ün meşhur köpeği Foks’un heykelini koyduk parkımıza. Hem Atatürk’ün hayvan severliğini göstermek hem de çocuklarımızın küçük yaşlardan itibaren birer hayvan sever olarak yetişmesini amaçlıyoruz. Bunun yanında bütün parkımızda bölgemizde yaşayan hayvanlardan birer biblo koyduk. Burası hem fotoğraf çektirmek hem de parkımıza renk katması için güzel oldu” dedi.

Atatürk’ün elini ısırdığı için itlaf edilen köpek

Mustafa Kemal Atatürk’ün uzun yıllar yanından ayırmadığı bilinen Foks adlı köpek, kaynaklara göre Atatürk’ün elini ısırması ve saldırması sonrasında itlaf edilen köpek olarak da biliniyor. Mustafa Kemal Atatürk’ün kütüphanecisi Nuri Uslu’nun hatıralarında bu olay şöyle geçiyor: “Foks hiç yapmadığı bir şekilde sahibi Atatürk’e saldırıp ısırmıştı. Hepimizin ödü kopmuştu. Ama neyse dişlerini çok fazla geçirmemişti, tedaviyle birkaç günlüğüne iyileşmişti. İşte bu olayın olmasından sonra Atatürk Orman Çiftliği'ne gönderilen Foks, burada da hırçınlığını ve saldırganlığını arttırmaya başladığı için, çiftlik baytarları Atatürk’ü de ikna ederek Foks’u iğne ile öldürdü.”

Bu durum sosyal medyada tartışma ve alay konusu oldu. CHP’li Bilecik Belediyesi’nin Atatürk’ün elini ısırdığı için itlaf edilen bir köpeğin heykeli ile çocuklara hayvan sevgisi aşılanmak istemesine anlam verilemedi, eleştiriliyor...  “Bilecik Belediyesi’nde hiçbir yetkilinin bu durumdan haberi yok muydu” yorumları yapılıyor... 

Bekir Coşkun da yazmıştı

Ayrıca gazeteci Bekir Coşkun’un 2000 yılındaki “Atatürk’ün köpeği…” başlıklı yazısında Foks’un itlaf edilmesiyle ilgili de şu ifadeler yer almıştı: “...Foks'un ölümü Atatürk'ü adeta yıkar. Günlerce yüzü gülmez olur. Artık Foks'un konusu her açıldığında, gözleri acıyla dolar ...Bu arada Atatürk Orman Çiftliği'nin veterinerleri, Foks'un ölüsünü gömmezler. Herhalde Atatürk'ün köpeği olduğu için, derisini yüzüp içini doldurarak bir vitrine yerleştirirler. Amaçları Atatürk'e bir sürpriz yapmaktır ...Bir gün Atatürk'ün yolu çiftliğe düşer. İçeri girip Foks'un doldurulmuş bedeni ve donuk gözleriyle karşılaşınca donakalır. Gazi, gördüğü manzara karşısında çok ıstırap çekmiştir. Bir ara öfkelenir gibi olur, ama veterinerlerin şaşkın bakışları arasında çiftliği terk eder...’’ Kaynaklarda Atatürk’ün Foks’un bedeninin doldurulmasına sinirlendiği ve gömülmesini istediği, ancak gömülmediği ve günümüze kadar saklandığı da belirtilmektedir.

Yorumlar (1)
Dase 3 yıl önce
Demekki o günlerden belliymiş foks ve fokslar..

Gelişmelerden Haberdar Olun

@