Yeni Zelanda'dan sigara yasağı

Yeni Zelanda'dan sigara yasağı... Yeni Zelanda sigara konusunda dikkat çeken bir kararı faaliyete geçirmeye hazırlanıyor.

SAĞLIK 09.12.2021, 12:52 09.12.2021, 23:43
Yeni Zelanda'dan sigara yasağı

BBC'nin haberine göre, Güney Büyük Okyanus'ta bir ada ülkesi olan Yeni Zelanda, sigarayı aşamalı olarak durdurmak amacı ile gelecek nesillere tütün satışını yasaklamak üzere harekete geçti. 

2008 sonrasında doğanlara tütün ürünleri satışı yasaklanıyor

2008 yılından sonra doğanlar, gelecek yıl çıkması planlanan yasaya göre hayatları boyunca tütün ürünlerine ulaşamayacak.

Yeni Zelanda Sağlık Bakanı Ayesha Verall: "Genç kuşakların sigaraya başlamamasını sağlamak istiyoruz."

Yeni Zelanda'nın sigara konusunda vermeye hazırlandıkları karar ülke çapındaki doktorlar ve sağlık uzmanları tarafından da memnuniyetle karşılandı. 

Otago Üniversitesi Profesörü Janet Hook ise, "İnsanların zararlı ürünleri bırakmasına veya daha az zararlı ürünleri kullanıma geçmesine yardımcı olacak ve gençlerin nikotin bağımlısı olma olasılığını daha düşük hale getirecek" diyerek, planlanan yasanın arkasında durduğunu ifade etti.

Yeni Zelanda'nın igara yasağı konusundaki hedefi ne?

Yeni Zelanda sigara yasağını gündeme getirirken, beraberinde ulusal sigara içme oranını 2025 yılına kadar yüzde 5'e düşürmeyi de hedefliyor. Kademeli olarak bu düşüşlerin ardından ise ülke çapında sigara kullanımını tamamen ortadan kaldırmak amaçlanıyor. 

Sigara satışına izinler daralıyor

Geçtiğimiz Perşembe günü açıklanan tedbirlerin bir parçası da sigara satışına izin verilen alanların daraltılması ve denetlenmesi.  Yeni Zelanda hükümeti sigaranın süpermarketlerde ve köşe mağazalarda satılmasını engellemek istiyor.

Yetkililer sigara satışına izin verilen dükkan sayısının yaklaşık 8 bin olduğunu ifade etti. Planlanan yasa ile birlikte bu rakamın da 500'e düşürülmesi, sigarayla mücadele kapsamında oldukça önemli. 

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@