İzmir'den Büyükerşen'e 'toplumsal cinsiyet' ödülü

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’e "toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlayıcı" çalışmaları nedeniyle ödül verdi. Büyükerşen'in ödül konuşması kamuoyunda soru işaretleri oluşturdu, Büyükerşen "toplumsal cinsiyet" kavramının ne olduğunu biliyor mu?

SİYASET 10.03.2022, 14:56 10.03.2022, 15:00
İzmir'den Büyükerşen'e 'toplumsal cinsiyet' ödülü

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde düzenlediği İzmir Yıldızı Ödül Töreni’nde Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’e belediye çalışmaları kapsamında gerçekleştirdiği "toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlayıcı projeleri" nedeniyle ödül verildiği açıklandı. Ödülü törenle alan Yılmaz Büyükerşen'in, konuşmasında sadece kadın - erkek eşitliğine vurgu yapması ve belediyede bu yönde yapılan çalışmalardan bahsetmesi dikkat çekti. 

"Toplumsal cinsiyet" nedir? 

"Toplumsal cinsiyet" kavramı Türkiye'nin imzasını çektiği İstanbul Sözleşmesi konusunda da çok tartışılmıştı. "Toplumsal cinsiyet" kavramı tüm dünyada "cinsiyet" kavramından ayrı olarak, sadece kadın - erkek değil, doğuştan gelen cinsiyetlerin dışından eşcinsellik, lezbiyenlik, transseksüellik gibi cinsel yönelimleri de kapsayan bir kavram olarak kabul ediliyor. medyamidas.com 19 Şubat 2021'deki "İstanbul Sözleşmesi’nde büyük değişiklik!" başlıklı özel haberiyle İstanbul Sözleşmesi'nde TBMM'de kabul edilen metin ile İstanbul'da imzalanan metinde farklılıklar olduğunu, TBMM'deki metinde "cinsiyet" olarak geçen yerlerin, imzalanan metinde "toplumsal cinsiyet" olarak değiştirildiğini belgeleriyle ortaya koymuş, haberimiz çok konuşulmuştu. Sonrasında Türkiye söz konusu sözleşmeden imzasını geri çekme kararı almıştı. 

Büyükerşen "toplumsal cinsiyet"in ne olduğunu doğru biliyorsa, Büyükşehir'de eşcinsel, lezbiyen veya transseksüeller de istihdam ediliyor mu? Onlara yönelik projeler yapılıyor mu?

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'e verilen "toplumsal cinsiyet" ödülü de kafalarda soru işareleri yarattı. Büyükerşen, konuşmasında sadece kadın - erkek eşitliğini vurguladı ve Büyükşehir Belediyesi yönetiminde kadınların oransal olarak daha çok yer aldığını söyledi. Eğer Büyükerşen, "toplumsal cinsiyet" kavramının ne olduğu doğru olarak biliyorsa, yani eşcinsel, lezbiyen, transseksüel gibi farklı cinsel yönelimdeki insanları da kapsadığını biliyorsa, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nde cinsel yönelimi farklı olan kaç kişiye yönetimde görev verildiği ve istihdam edildiği, farklı cinsel yönelimdeki vatandaşlara yönelik hangi çalışmaları yaptığı ve bu ödüle layık görüldüğü kamuoyunda merak ediliyor... 

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@