Ukrayna sınırında neler oluyor? Son açıklamalar ve görüntüler

Rusya ve Ukrayna arasında yaşanılan olaylara ilişkin ülkeler Rusya'ya yönelik yaptırım kararlarını yeniliyor ve yineliyor. Rusya-Ukrayna son gelişmeler. İşte ülkelerin Rusya'ya uygulayacağı yeni yaptırımlar...

SİYASET 23.02.2022, 12:14 23.02.2022, 12:52
Ukrayna sınırında neler oluyor? Son açıklamalar ve görüntüler

Sınırda uydu görüntüleri

Rus birliklerinin uydu görüntüleri ortaya çıktı. 100’den fazla askeri araç ve çadırlar görüntülendi.

Belarus’un Ukrayna sınırındaki Rus birliklerinin uydu görüntülerini Amerikan merkezli özel bir şirket yayınladı.

 Görüntülerde en az 100 askeri araç ve onlarca çadır göze çarpıyor. Aynı zamanda bölgedeki askeri sevkiyat öncesi ve sonrasındaki değişim de görülüyor. Uydu görüntülerinde Rusya’nın Ukrayna sınırına yakın bir bölgeye sahra hastanesi inşa ettiği fotoğraflar da var.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: “Ukrayna'ya güçlü siyasi destek sağlamaya devam edeceğiz”

NATO Rusya yaptırım

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Ukrayna'ya güçlü siyasi destek sağlamaya devam edeceğiz. Müttefikler, Ukrayna'ya kendisini savunmasına yardımcı olacak ekipman ve mali destek sağlıyor" dedi.
 

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO-Ukrayna Komisyonu toplantısı sonrasında düzenlediği basın toplantısında konuştu. Stoltenberg açıklamasında, “NATO-Ukrayna Komisyonu'nun olağanüstü toplantısını yeni bitirdik. Moskova'nın Donetsk Halk Cumhuriyeti'ni ve Luhansk Halk Cumhuriyeti'ni tanıma kararını kınıyoruz. Ayrıca Rusya'nın Ukrayna'ya girişini de kınıyoruz. Moskova şimdi Ukrayna'yı istikrarsızlaştırmaya yönelik gizli girişimlerden açık askeri harekata geçti” dedi.

AB oybirliği ile Rusya'ya yaptırım kararı aldı

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, AB Yüsek Temsilcisi Josep Borrell ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin oybirliğiyle Rusya’ya yönelik yaptırımlar üzerinde anlaştıklarını duyurdu. Borell ise, Rusya Parlamentosunun alt kanadı Duma üyesi 351 kişinin yaptırım listesinde olduğunu ifade ederek, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in listede olmadığını aktardı.
 

AB Dışişleri Bakanları Fransa’nın başkenti Paris’te olağanüstü Rusya gündemiyle toplandı. Toplantı sonrasında Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borrell birlikte basın toplantısı düzenledi. AB’nin Rusya’ya karşı yaptırım kararı aldığını açıklayan Le Drian, “27 ülke anlaştı. Rusya tarafından uluslararası hukukun ihlali ve Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün ihlali nedeniyle oy birliği ile Rusya’ya karşı ilk yaptırım paketine karar verdik’’ dedi.

“Rusya, Ukrayna topraklarına askerlerini soktu”

Borrell ise yaptığı açıklamada, “Rusya Ukrayna’nın bir bölümünü bağımsız olarak tanıdı ve bir kaç saat sonra Ukrayna topraklarına askerlerini soktu. Rusya Ukrayna’nın demokratik hayatına son vermek istedi. Çok tehlikeli bir zamandayız. Ukrayna’nın içinde sözde güvenlik bahanesiyle Ukrayna topraklarına girdi. Tarihte bunları yaşadık. Neler yaşayacağımızı da tarihten biliyoruz. 24 saat içinde hızlı bir şekilde oy birliği ile AB üyeleri olarak ve AB kurumlarıyla birlikte yaptırımlara karar verdik” ifadelerini kullandı.

Rusya’ya yönelik yaptırımlar kişi ve kurumları kapsayacak

Rusya’ya yönelik yaptırımların detaylarını açıklayan Borrell, “Öncelikle 351 Duma üyesi yaptırım listesinde olacak. 27 kişi ve kurum da Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ihlali nedeniyle listede olacak. Bu gelişmelerde rol alan politik sorumlular, mali destek sağlayanlar ve yararlananlar, askeri konuda işgal ve istikrarsızlaştırmaya dahil olanlar, propaganda ve manipülasyon yapanlar. Rus yetkilileri, destekleyen bankaları da dahil edeceğiz. Ayrıca Avrupa finansmanına erişebilen firmaların erişim haklarının kısıtlanması öngörülüyor’’ dedi.

“Almanya’nın aldığı kararı tebrik ediyoruz”

Almanya’nın Kuzey Akım 2 projesine yönelik aldığı karara değinen Borrell, “Almanya’nın aldığı kararı tebrik ediyoruz, bu karar Kuzey Akım 2’nin yapımını durdurdu. Belarus da Rusya’ya destek verdi. Ukrayna’nın toprak bütünlüğü hakkının ihlal edilmesinde rol aldı. Rus hükümetini destekleyenler bu yaptırımlara konu olacaktır. BM’nin söyledikleriyle tam olarak aynı fikirdeyim. Rusya’nın çekilmesi için BM ve AGİT ile birlikte hareket edeceğiz” dedi.

Yaptırım listesinde Putin yok

Basın açıklamasının sonunda AB’nin yaptırımlarda ciddi olduğunu bildiren Borrell, ‘’Rusya tarafından yapılan ağır ihlal cezasını alacaktır. Birlik içinde tek bir blok olarak bu yapılanlara karşı duruşumuzu göstereceğiz. Teyakkuzda olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı
Basın toplantısında bir gazetecinin yaptırım listesine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in olup olmadığını sorması üzerine Borrell, Putin’in listede olmadığını belirtti. Yaptırım listesinin ve yaptırımların detayları AB tarafından yayınlanacak.

İngiltere Dışişleri Bakanı Truss: "G7 Bakanları Rusya'ya karşı güçlü yaptırım paketinde anlaştı"

 İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, G7 Dışişleri Bakanlarının Rusya'ya karşı "güçlü ve koordineli bir yaptırım paketi" üzerinde anlaştıklarını duyurdu.

Rusya’ya yönelik yaptırımlar arka arkaya gelmeye devam ediyor. İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss yaptığı açıklamada, G7 Dışişleri Bakanlarının Rusya'ya karşı "güçlü ve koordineli bir yaptırım paketi" üzerinde anlaştıklarını duyurarak, "G7 Dışişleri Bakanları, Rusya'nın uluslararası taahhütlerini ihlal etmesini şiddetle kınıyor. Yanıt olarak güçlü bir koordineli yaptırım paketi üzerinde anlaştık. Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne desteğimiz sarsılmaz" dedi.

İngiltere'den Rusya'ya ilk yaptırımlar

Truss ayrıca, İngiltere'nin Rusya'nın saldırganlığı karşısında Keremlin Sarayı’nın ayrıcalık verdiği kurum ve şahıslarda dahil olmak üzere Rus bankalarını hedef alan ilk yaptırımlarını açıkladı. Truss, "Rusya'nın Ukrayna'nın egemenliğini daha fazla ihlal etmesine yanıt olarak, Putin'in yakın çevresindeki oligarklar ve Rusya'nın Kırım'ı işgalini finanse eden bankalar, İngiltere'nin ilk yaptırım dalgasının hedefi oldu" dedi. Yaptırımların Rusya’nın stratejik çıkarlarını bozmayı hedeflediğini aktaran Truss, "Bu ilk yaptırım dalgası, Kremlin'e yakın oligarkları ve bankaları vuracak. İngiltere'nin ekonomik ağırlığını Rusya'nın stratejik çıkarlarını bozmak için kullanacağına dair açık bir mesaj gönderecek" ifadelerini kullandı.

"Rusya eğer uçurumun eşiğinden çekilmezse çok daha ileri gitmeye hazırız”

Truss, "Rusya eğer uçurumun eşiğinden çekilmezse çok daha ileri gitmeye hazırız. Rus devletinin ve Rus şirketlerinin piyasalarımızdaki fon toplama kabiliyetini kısıtlayacağız. Bir dizi yüksek teknoloji ihracatını yasaklayarak, Rus bankalarını küresel ekonomiden daha fazla izole edeceğiz” dedi.

Öte yandan İngiltere Başbakanı Boris Johnson ise yaptığı açıklamada, 5 Rus bankasının ve 3 kişinin yaptırım listesine alındığını bildirmişti.

ABD Başkanı Joe Biden uyardı!

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’nın saldırganlığının artması halinde yaptırımların artacağını dikkat çekerek, Rusya’nın iki büyük finans şirketine yaptırım uygulayacaklarını açıkladı.

 ABD Başkanı Joe Biden, Rusya ile savaşmak gibi bir niyetlerini olmadığını ifade ederek, “NATO topraklarının her karışını savunacağız” dedi.

 ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın iki büyük finans kurumu ve devlet borçları da dahil olmak üzere Rusya'ya uygulanacak yaptırımları açıklayarak, Rusya’nın bu yaptırımlar ile Batı’dan para toplayamayacağını ve Avrupa pazarlarında ticaret yapamayacağını ifade etti.
 

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’ya yeni yaptırımlar açıkladı. Beyaz Saray'dan konuşan Biden, ABD`nin Ukrayna'da bir Rus işgalinin başladığını ifade ederek, "Rusya dün gece Ukrayna'ya güçlerini yerleştirdi ve şu anda daha fazla güç getirmek, daha ileri gitmek fikrindeler. Bu, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin başlangıcıdır" dedi.
"Rusya, Ukrayna'nın var olma hakkına doğrudan saldırdı" ifadelerini kullanan Biden, "Putin aşırı talepleri karşılanmadığı takdirde açıkça savaş tehdidinde bulunuyor. Rusya'nın Ukrayna'ya karşı saldırgan olduğuna dair hiçbir şüphe yok" şeklinde konuştu.

 

Biden, "Rusya'nın eylemleri uluslararası hukukun açık bir ihlalidir ve sert bir küresel yanıt gerektirmektedir. Rusya bu işgali daha ileri götürürse, bizde yaptırımlarda daha da ileri gideceğiz” ifadelerini kullandı.

"Rus devlet borcuna kapsamlı yaptırımlar uyguluyoruz"
 

ABD'nin Rusya’ya yönelik yaptırımlarını açıklayan Biden, "İki büyük Rus finans kurumuna tam engelleme yaptırımları, Rus devlet borcuna kapsamlı yaptırımlar uyguluyoruz. Bu, Rusya hükümetini Batı finansmanından kestiğimiz anlamına geliyor. Yani bu artık Batı'dan para toplayamayacağı ve Avrupa pazarlarında ticaret yapamayacağı anlamına geliyor" dedi.
 

Biden, Rusya'nın işgal eylemine yanıt olarak Rus oligarklarına da yaptırım uygulanacağını aktararak, “Yarından itibaren başlayarak, Rusya'nın seçkinlerine yaptırımlar uygulayacağız" dedi.
 

Biden, Rusya'nın doğu Ukrayna'daki varlığını güçlendirmesine karşılık ABD'nin NATO Baltık müttefiklerini korumak için güçlerini harekete geçirdiğini açıkladı. Biden, ABD'nin Kuzey Akım 2'nin durdurulması için Almanya ile birlikte çalıştığını belirterek, "Rusya bir sonraki hamlesini düşünürken, biz de bir sonraki hamlemizi hazırladık. Rusya, saldırganlığını sürdürürse daha da ağır bir bedel ödeyecek" ifadelerini kullandı.

"Rusya ile savaşmak gibi bir niyetimiz yok"
 

Rusya ile savaşma gibi bir niyetlerinin olmadığını belirten Biden, ancak Baltık ülkelerini desteklemek için ek kuvvet ve teçhizat gönderileceğini söyledi. Biden, Ukrayna'yı işgale karşı savunma konusunda, "Özgürlüğü savunmanın bizim için de sonuçları olacak ancak yine de yapacağız" diye konuştu.
ABD ve müttefiklerinin NATO'yu savunmak için Rus saldırganlığına karşı birleştiğini söyleyen Biden, "NATO topraklarının her karışını savunacağız” ifadelerini kullandı.


“Rusya'yı sözleriyle değil, eylemleriyle yargılayacağız”
 

ABD Başkanı Biden, "ABD, müttefiklerimiz ve ortaklarımız, diplomasiye açıktır. Rusya'yı sözleriyle değil, eylemleriyle yargılayacağız. Rusya bundan sonra ne yaparsa yapsın, biz birlik, açıklık ve inançla karşılık vermeye hazırız" ifadelerini kullanarak, "Umarım diplomasi için hala şans vardır" dedi.

AB Komisyonu Başkanı von der Leyen: “Bu krizi Rusya üretti ve mevcut gerginlikten Rusya sorumludur”

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya’ya karşı ilk yaptırım paketinin prosedürlerini açıklayarak, “Bu krizi Rusya üretti ve mevcut gerginlikten Rusya sorumludur” dedi.
 

AB Dışişleri Bakanları Fransa’nın başkenti Paris’te olağanüstü Rusya gündemiyle toplanmasının ardından AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen basın toplantısı düzenledi. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borrell’in ardından Rusya’ya yönelik yaptırımlar hakkında konuşan von der Leyen, üzerinde anlaşılan yaptırım paketinin esas olarak bankaları, finansal piyasaları ve ticareti etkileyeceğini dile getirdi.
 

Yaşanan gerginliklerden Rusya’yı sorumlu tutan von der Leyen, “Bu krizi Rusya üretti ve mevcut gerginlikten Rusya sorumludur. Yaptırım paketini süratle bitireceğiz. Bugüne kadar yaptığımız gibi çalışmamızı ortaklarımızla koordine edeceğiz" dedi.

“Bu kriz Avrupa'nın Rus gazına hala çok fazla bağımlı olduğunu göstermiştir”
 

Almanya’nın Kuzey Akım 2 boru hattı projesini durdurma kararını doğru bulduğunu dile getiren von der Leyen, “Bu kriz Avrupa'nın Rus gazına hala çok fazla bağımlı olduğunu göstermiştir. Tedarikçilerimizi çoğaltmalı ve yenilenebilir enerjiye fazlaca yatırım yapmalıyız. Bu enerji bağımsızlığımıza stratejik bir yatırımdır” diye konuştu.
Rusya'nın Ukrayna'nın Donetsk ve Luhansk bölgelerini tanıma kararı gayri meşru ve kesinlikle kabul edilemez olarak niteleyen von der Leyen, Kremlin'in saldırgan politikalarını finanse etmesini mümkün olduğunca zorlaştırmak istediklerini söyledi.
Bağımsızlığını ilan eden ayrılıkçı iki bölgenin AB ile ticaretini yasaklayacaklarını söyleyen von der Leyen, yaptırım kararlarının Rusya'nın eylemlerinden sorumlu kişi ve şirketleri hedef aldığını belirterek, “Rusya bu krizi daha da tırmandırırsa, daha fazla adım atmaktan çekinmeyiz. Avrupa Birliği birlik içinde ve hızlı hareket etmeye hazır" dedi.

Japonya’dan Rusya'ya yaptırım kararı

Japonya Başbakanı Fumio Kishida, ülkesinin doğu Ukrayna'daki ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk bölgelerinin bağımsızlığını tanıyarak buralara asker konuşlandırma kararı alan Rusya'ya karşı bir dizi yaptırım uygulayacağını açıkladı.

Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk ve Luhansk'ı bağımsız ülkeler olarak tanıma ve bölgeye asker sevkiyatı yapma kararının ardından Moskova'ya uygulanacak yaptırımlar netleşmeye başlarken, Japonya hükümetinden konuya ilişkin kritik bir adım geldi. Japonya Başbakanı Fumio Kishida, Donetsk ve Luhansk bölgelerine ve Rusya'ya karşı bir dizi yaptırım uygulanacağını açıkladı. Bu kapsamda ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk bölgelerine ihracat ve ithalat yasağı getirileceğini belirten Kishida, ayrıca Japonya’nın yeni Rus devlet tahvillerinin ticaretini yasaklayacağını söyledi. Donetsk ve Luhansk bölgelerinden gelecek resmi yetkililere yönelik vize ambargosu uygulanacağını belirten Kishida, bu kişilerin mal varlıklarının dondurulacağını açıkladı. Kishida "Rusya'yı bu krizi diplomasi yoluyla aşmaya yönelik verilen çabalara geri dönmeye çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@