TÜGİAD Eskişehir Şubesi'nden kritik çağrı! "Eskişehir için son 18 gün"

TÜGİAD Eskişehir Şube Başkanı Serkan Can Zengin'den milletvekili sayısı 7'den 6'ya düşen Eskişehir için kritik çağrı: "Önümüzdeki seçim için milletvekili sayıları 31 Aralık'taki nüfus sayımına göre hesaplanacak. Eskişehir için son 18 gün kaldı. Gazi Meclis'imizde Eskişehir'in temsiliyetinin azalmaması için tüm Eskişehir'e çağrıda bulunuyoruz. İkametgahını Eskişehir'e almamış öğrencilerin ikametlerini Eskişehir'e almalarını sağlamalıyız"

EKONOMİ 13.12.2022, 12:43 27.12.2022, 15:36
TÜGİAD Eskişehir Şubesi'nden kritik çağrı! "Eskişehir için son 18 gün"

Türkiye Genç İş İnsanları Derneği (TÜGİAD) Eskişehir Şube Başkanı Serkan Can Zengin, Başkan Yardımcıları Ersen Çıra ve Mert Ünal, Genel Sekreter Ali Önal ve Sayman Kenan Araz ile birlikte düzenlediği basın toplantısında Eskişehir'in milletvekili sayısının 7'den 6'ya düşmesi ile ilgili önemli açıklamalarda ve bir çağrıda bulundu. 

"Eskişehir sadece 1079 kişiyle bir vekilini kaybetti"

Serkan Can Zengin yaptığı açıklamada, "Bugün Eskişehir'in milletvekili sayısının 7'den 6'ya düşmesi konusunda bir değerlendirme yapmak ve süreci nasıl yöneteceğimize dair fikirlerimizi ortaya koymak için bir araya geldik. Bildiğiniz gibi bu yıl Eskişehir'in milletvekili sayısının 7'den 6'ya düştüğünü hepimiz öğrendik. Buna bir açıklık getirelim. Milletvekili sayısının belirlenmesi kanuna göre, bir şehirdeki son nüfus sayımı geçerli olmak üzere önce her ile bir vekil ataması yapılıyor. Sonra nüfus oranları şehirlere yüzdelik oranla bölünüyor. Daha sonra geriye kalan küsüratlar ayrıca toplanıyor, milletvekili sayısı içinden çıkarılıp baştan itibaren dağıtılmaya başlanıyor. Eskişehir 2022'de yapılan sayıma göre önündeki şehre sadece 1079 kişiyle bir vekil kaybetti. 1079 kişi çok az bir sayı. Eskişehir'imizin Gazi Meclis'te temsiliyetinin 7'den 6'ya düşmesi, insanların siyasi görüşleri ne olursa olsun, Eskişehir sevdalısı herkesin kabul etmemesi gereken bir şey" dedi. 

"Eskişehir'in Gazi Meclis'te temsiliyeti söz konusu. Önümüzde sadece 18 gün var, şehir olarak bir an önce harekete geçmeliyiz" 


Serkan Can Zengin, "Birçok kavramda Eskişehir'de farklı görüşler olabilir. Ancak bu olay Eskişehir'in temsiliyeti ile ilgilidir. Ve Eskişehir'in temsiliyeti söz konusu olduğunda, siyasi görüşü ne olursa olsun herkesin, tüm belediye başkanlarının, milletvekilleri, oda ve dernek başkanları gibi herkesin bir araya gelmesi gerekmektedir. Önümüzdeki seçimde şehirlere göre milletvekili sayısı dağılımı 31 Aralık'taki nüfus sayımına göre hesaplanacak. Yani önümüzde yaklaşık 18 gün var. Eskişehir'in sadece 1000-2000 kişiyle Gazi Meclis'teki temsiliyet oranının 6'ya düşmesini kabul etmemektedir. Bununla ilgili Eskişehir'deki tüm dinamiklerin kendini ortaya koymasını ve bugün itibariyle çalışmaya başlamasını istiyoruz. Bu konuda da çok netiz. Çünkü önümüzdeki dönem Eskişehir'im temsiliyetinin azalması Eskişehir'e fayda sağlamaz" diye konuştu. 


"100 binden fazla öğrenci var. Üniversite öğrencilerinin ikametgahlarını Eskişehir'e almalarını sağlamalıyız"

Serkan Can Zengin, "Bu nedenle tüm belediye başkanlarımıza, milletvekillerimize, oda başkanlarımıza, üniversitemelerimize, Eskişehir esnafımıza, Eskişehir'in tüm sevenlerine bir çağrıda bulunuyoruz. Eskişehir'in nüfusunun hareketliliğini etkileyen en önemli unsurun öğrenciler olduğunu düşünüyoruz. Yaklaşık 65 binden fazla örgün öğrenci var Eskişehir'de. Ama Eskişehir'de yaşadığı bilinen 100 binden fazla öğrenci var aslında. Artık biliyorsunuz elektrik, doğalgaz açtırırken ikametgah zorunluluğu da yok. O yüzden sadece kira kontratı yetiyor. İkametgahını Eskişehir'e almamış öğrenciler çoğunlukta olabilir. Eğer Eskişehir'i öğrenciler seviyorsa, ki biz onları çok seviyoruz, Eskişehir'in geleceğinde ve temsiliyetinde de söz sahibi olmalarını istiyoruz. Tüm öğrencilerin Eskişehir'e ikametgahlarını almaya davet ediyoruz. Bunu yaparken artık Nüfus İl Müdürlüğüne veya muhtarlıklara gitmelerine de gerek yok. Sadece e-devlet üzerinden bunu yapabiliyorlar ve maliyeti de yok. Ama bu bir anlatma, ifade etme işidir. Değerli öğrencilerin ikametgahlarını Eskişehir'e alması ile ilgili bu şehirdeki tüm dimaniklerin bu konunun üstüne gitmesini istiyoruz.Üniversitelerdeki öğretim üyelerimiz de bu konuda çok önemli. Eğer bu konuyu öğrencilerine dile getirirlerse Eskişehir'deki ikametgah artışını sağlayabilirler. Öğrenciler bunun önemini hissetmiyor veya bilmiyor olabilir. Son 18 gün... Eskişehir hemşehri derneklerine de çağrıda bulunuyoruz. Şehir dışında yaşayan ama ikametgahını buraya alma ihtimali olan Eskişehirliler varsa onların da, ikametgahlarını Eskişehir'e almaya davet ediyoruz" dedi. 

"Öğrenci kulüpleri ile bir araya geleceğiz, esnafı yönlendireceğiz, öğretim üyeleri ile iletişime geçeceğiz"

Serkan Can Zengin,"Bu süreçte bizler ne yapacağız? Önümüzdeki hafta başı üniversitelerdeki öğrenci kulüplerini toplayacağız. Kulüp başkanları ve yöneticileri ile bir araya geleceğiz, bilgilendireceğiz. Öğrencilerin yoğun olduğu Bağlar bölgesi gibi yerlerdeki esnafımızı da bilgilendireceğiz. Çünkü oradaki esnafın öğrencilere bunu anlatması, gerekiyorsa kapılarına afişler asması da öğrencileri bilinçlendirecektir. Üniversitelerdeki hocalarımızla da iletişime geçeceğiz.Muhtarlarımızı da ziyaret etmeye başlayacağız. Ama Eskişehir'deki herkesi de bu konuya hassasiyetle yaklaşmaları konusunda davet ediyoruz" diye konuştu. 

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@