Büyükşehir dev ihaleyi erteledi! Ama Büyükerşen yine hayal kırıklığı yarattı

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, tüm gözlerin çevrildiği o dev ihaleyi 30 Haziran'a erteledi! Ancak ihalenin yeni şartnamesi de hayal kırıklığı yarattı, tepki çekti...

EKONOMİ 01.06.2022, 17:55 02.06.2022, 16:52
Büyükşehir dev ihaleyi erteledi! Ama Büyükerşen yine hayal kırıklığı yarattı

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin Avrupa Yatırım Bankası'ndan alacağı krediyle 15 adet tramvay alımı gerçekleştireceği milyonlarca avroluk dev ihalede yeni bir gelişme yaşandı. 

Yerli tramvay üreten firmaların ihaleye katılmasını engelleyici şartlar bulunması nedeniyle eleştirilen ihale tekliflerin verilmesi için son tarih bugündü. Ancak yayınlanan düzeltme ilanı ile bazı maddelerde değişiklik yapılarak ihalede son teklif verme süresi 30 Haziran 2022 saat 14.00'e ertelendi. Öte yandan ihalede yapılan değişikliklerin yerli firmalarda hayal kırıklığı yarattığı belirtildi... 

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin 15 adet tramvay alacağı milyonlarca avroluk dev ihalede, yerli firmaları ihaleden dışlayan maddeler olması gündeme gelmiş ve bu durum tepki toplamıştı.

Prof.Dr. Nabi Avcı, Büyükerşen'e fuarda çağrıda bulunmuştu... "Türk işçisinin, mühendisinin alın terine değer veriyorsanız o maddeleri değiştirin, yerli firmalar da ihaleye katılabilsin" demişti 

AK Parti Eskişehir Milletvekili Prof.Dr. Nabi Avcı'nın da Eskişehir'de ETO ve TÜYAP Fuar Merkezi'nde "Rail Industry Show; Demiryolu Endüstrisi Altyapı ve Teknolojileri Fuarı ve Zirvesi"nde yaptığı konuşma gündemde bomba etkisi yaratmıştı. Büyükerşen'in konuşması sonrasında kürsüye çıkan Prof.Dr. Nabi Avcı, Büyükerşen'in gözlerinin içine baka baka diğer şehirlerin tramvaylarındaki yerlilik oranlarını saymış, diğer birçok büyükşehirin yerli ve milli tramvaylara sahip olduğunu hatırlatarak, Eskişehir'deki tramvaylarda ise yerlilik oranının "yüzde 0" olduğunu belirtmişti. Prof.Dr. Nabi Avcı, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'e haziran ayında yapılacak 15 tramvay alımı ihalesinde yerli firmaların dışlanmaması çağrısında bulunmuş, "Türk işçisinin, mühendisinin alın terine değer veriyorsa o maddeleri değiştirin" demişti. 

İhale 30 Haziran'a ertelendi, bazı değişiklikler yapıldı ama... 

Bugün (1 Haziran) yapılacak ihale bazı değişiklikler nedeniyle ertelendi. Yapılan düzeltme ilanında bazı maddelerde değişiklikler yapıldığı ve ihaleye teklif vermek için son tarihin 30 Haziran'a uzatıldığı duyuruldu. Öte yandan söz konusu değişikliklerin de yerli tramvay üreticilerinin ihaleye katılabilmesinin önünü açacak değişiklikler olmadığı belirtildi.

ARUS Koordinatörü Pektaş: Değişiklikler var ama yerli firmaların katılabilmesini sağlayacak değişiklikler değil 

Konuyla ilgili görüştüğümüz Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri (ARUS) Kümelenmesi Koordinatörü İlhami Pektaş da, ihale şartnamesinde bazı değişiklikler yapıldığını ancak talep ettikleri ve yerli firmaların da ihaleye katılabilmesini sağlayacak değişiklikler olmadığını belirtti. Pektaş, "İhale şartnamesinde bazı değişiklikler yapıldı, ancak bunlar yine yerli firmalarımızın ihaleye katılmasının önünü açacak ve istediğimiz değişiklikler değiller" dedi.

"Yüzde 60 yerli üretim şartı yine yok"

Pektaş, "Ve yine ihale şartnamesine yüzde 60 yerli üretim şartı konulmamış durumda. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın genelgesinde raylı sistem ihalelerinde yüze 60 yerli üretim şartı isteniyor. Biz de bunu talep ediyoruz. Eskişehir hatlarına uygun tramvayları rahatlıkla üretebilecek olan firmalarımız yine dışlanmış durumda, bu duruma karşıyız" dedi. 

Pektaş, "İhaleyi yabancı bir firma kazansa bile, yüzde 60 yerlilik şartı bulunması Türkiye ve Eskişehir ekonomisi için bir katkı olacaktır. Çünkü bu üretimi yapacak firmalarımız var, yurtdışına da ihraç ediyorlar" diye konuştu. 

"Yerli firmalarımız itirazda bulunacaklar... Yerli firmaların katılabilmesinin önü kesilmemeli"

Pektaş, "Yerli ve milli imkanlarla bu tramvaylar üretilirken, yurtdışı firmaların tercih edilmesini, yabancı firmalara iltimas geçilmesini kabul edemeyiz. Söz konusu yerli firmalarımızın itirazda bulunacaklarını öğrendik. Biz de sürecin takipçisiyiz. Şu anki şartlarla yerli firmalarımızın ihaleye katılmasının önü kesiliyor. Bizler, yerli firmalarımızın da katılmasına olanak sağlanmasını, yabancı firmalarla ihalede yarışabilmelerini istiyoruz" diye konuştu. 

Büyükerşen hayal kırıklığı yarattı... 30 Haziran'a kadar düzeltilecek mi?

Yaşanan bu son durumla, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen büyük bir hayal kırıklığı yaratmış oldu. Bursa, Kayseri, Samsun gibi birçok şehirde Büyükşehir Belediyeleri yerli ve milli tramvayları tercih ederken, Eskişehir'de yıllardır yabancı tramvayların tercih edilmesi tepki topluyor. Raylı sistem üretiminde de öncü olan Eskişehir'e bu durumun yakışmadığını sosyal medyada dile getiren vatandaşlar, Büyükşehir Belediyesi'nin yerli firmaların da ihaleye katılabilmesini sağlayacak şekilde şartnamede düzeltme yapmasını istiyor. 

Prof.Dr. Nabi Avcı, Büyükerşen'in gözlerinin içine baka baka çağrıda bulunmuştu... İşte o açıklama... (Detaylar için tıklayın) 

Murat Atikel yazmıştı: Eskişehir'in tramvay ihalesi ve ilginç tesadüfler...  (O yazıyı okumak için tıklayın)

Yorumlar (0)
banner37
banner28

Gelişmelerden Haberdar Olun

@